Simona Halep, a treia jucătoare a lumii, a eșuat pentru a treia oară în încercarea de a cuceri un turneu pe zgură în 2015, din cauza unei stări de disconfort la nivel mental, dar și a lipsei de reacție din partea antrenorilor Victor Ioniță și Darren Cahill.
Halep a pierdut, sâmbătă, semifinala disputată la Foro Italico în compania Carlei Suarez Navarro (8 WTA), scor 2-6, 6-3, 7-5, iar spanioloaica nu a făcut nimic special pentru a se impune. Navarro a profitat de jocul inconstant propus de Halep în ultimele două seturi, alimentându-și încrederea cu gesturile nervoase ale constănțencei.
Simona a rupt racheta, deși conducea pe tabelă
Halep a jucat un tenis excelent în primul set al finalei de la Roma, pe care l-a câștigat cu 6-2, în 35 de minute de joc. Jucătoarea în vârstă de 23 de ani a găsit echilibrul loviturilor, iar cifrele sunt grăitoare: procentaj al primului serviciu de 80%, 12 lovituri direct câștigătoare și 13 greșeli neforțate.
Simona Halep câștigă primul set cu 6-2: Ioniță aplaudă timid, în timp ce Cahill (foto stânga) privește într-o direție opusă Simonei
Totul părea să meargă ca la carte, atunci când pe „Campo Centrale” s-a întâmplat o fază halucinantă. La scorul de 2-3, fără break, pentru Navarro, în setul doi, Halep a avut o ieșire nedemnă de o campioană care conduce pe tabelă o jucătoare mai slab cotată decât ea. Simona a lovit furioasă cu racheta de pământ, făcându-și astfel praf racordajul.
Starea nervoasă i-a adus 60 de greșeli neforțate
Izbirea rachetei nu a fost un gest izolat, pentru că Simona Halep a continuat să vocifereze și să-și reproșeze loviturile greșite, rămânând astfel prizoniera unei tactici haotice. Dacă în primul set greșise de doar 13 ori neforțat, Simona a făcut 24 de astfel de erori în actul doi și 23 în manșa decisivă (60 în toate cele trei seturi), enorm de multe pentru o tenismenă aflată pe locul 2 WTA la ora disputării meciului. Comentatorii partidei de pe Super Tennis TV au fost ingroziți și de numărul mare de erori la fileu, cu terenul liber în față, specifice unei începătoare.
Halep a comis 60 de greșeli neforțate în semifinala de la Roma, cu 19 mai mult decât adversara ei
Ioniță și Cahill, antrenori fără reacție
În circuitul feminin de tenis, exceptând turneele de Grand Slam, jucătoarelor le este permis să-și cheme antrenorii la pauza dintre game-uri. În condițiile în care a avut nervii întinși la maximum timp de aproape două ore, atât cât au durat ultimele două seturi, Simona nu a dorit să primească sfaturi de la Victor Ioniță sau Darren Cahill. În același timp, tehnicianul Xavier Budo, antrenorul spanioloaicei, a coborât de mai multe ori din tribune, oferind câteva mostre de cum ar trebui să arate un discurs tactic, dar și motivațional.
Antrenorul Carlei Suarez Navarro a fost energic în timpul semifinalei, iar la final a izbucnit în lacrimi. Eleva sa a pierdut însă finala cu Maria Șarapova, scor 4-6, 7-5, 6-1
Există posibilitatea ca Simona să fi ales un meci fără sfaturi de la antrenori pentru a se obișnui cu regulile de la Roland Garros (25 mai – 7 iunie), dar cei doi tehnicieni nu au ajutat-o nici măcar din punct de vedere vocal. După fiecare punct crucial, Simona arunca priviri către loja ei, dar acolo nu găsea ceea ce își dorea. Ioniță, atrenor cu normă întreagă, și Cahill, tehnician din stafful Adidas, ambii cu ochelari de soare deși la Roma era înnorat, păreau deconectați de la meci.
Simona conducea pe tabelă și juca entuziasmant. După un punct fabulos câștigat de Halep, Ioniță și Cahill nu și-au exteriorizat emoțiile
Halep, nemulțumită de atitudinea lui Ioniță
Halep și-a exprimat în mai multe rânduri iritarea față de timiditatea lui Ioniță din timpul meciurilor. Fostul antrenor al Soranei Cîrstea a fost luat la țintă în optimile turneului de la Miami, atunci când eleva sa i-a strigat: „Bate și tu din palmele alea, nu sta degeaba”! Un alt episod controversat s-a produs în finală la Indian Wells, câștigată în fața Jelenei Jankovic (2-6, 7-5, 6-4), atunci când Simona i-a replicat tehnicianului în vârstă de 32 de ani: „Asta vrei tu să fac eu? Mișto… Și eu vreau să mă încurajați mai tare și să țipați pe acolo. Aștia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok.. E în regulă”.
Momentul în care Halep a rupt racordajul rachetei, tratat fără reacție de Cahill (stânga) și Ioniță (dreapta).
Agassi: „Afli tot ce trebuie să știi despre antrenori atunci când le vezi chipurile în lojă”
Iritarea Simonei față de antrenori este perfect îndreptățită, mai ales dacă luăm ca reper trăirile lui Boris Becker și Marian Vajda, din loja lui Novak Djokovic, tenismenul momentului în lume. Cel mai bine explică însă Andre Agassi, fost lider mondial, în autobiografia sa, cât de important este pentru încrederea unui jucător modul în care se manifestă antrenorul în tribune: „Mă uit către boxa mea la Perry, Philly și Gil, dar mai ales la Brad (n.r. Brad Gilbert, antrenorul americanului). Afli tot ce trebuie să știi despre oameni când le vezi chipurile în momentele grele și în cele de triumf. Am crezut de la început în talentul lui Brad, dar acum, văzându-i bucuria pură și dezlănțuită pentru mine, cred fără opreliști în el”, spune câștigătorul a opt tilturi de Grand Slam, care a fost antrenat pe finalul carierei și de australianul Darren Cahill. Într-un alt meci de mare intensitate, Agassi găsește din nou soluția câștigătoare după ce își privește antrenorul: „Mă uit la Brad, iar el îmi aruncă o privire de oțel, privirea tipică a lui Brad care spune: „Hai! Haide”!
Un sentiment similar cu al lui Agassi ar fi vrut, probabil, să îl aibă și Simona, dar nu a găsit energia pe care o căuta în tribune. Cahill și Ioniță păreau rupți de miza meciului, iar pirvirea lor era ascunsă oricum sub ochelarii de soare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER